Știu că este cam devreme, însă de cam 1 săptămână jumătate am pornit centrala , deoarece se simțea destul de rece când temperatura scădea sub 19 grade. Chiar dacă afară este încă cald se simte că a venit toamna.
Parcă cu fiecare an care trece, sunt nevoit să pornesc căldura tot mai devreme, știu că acum câțiva ani porneam centrala pe la începutul lui octombrie. Acum problema nu este că suntem nevoiți să dăm drumul la căldură mai repede, ci prețurile gazelor care au explodat e problema și un lucru destul de îngrijorător este că nici nu dau semne de plafonare.
Și dacă anul trecut în perioada rece am avut și facturi care au depășit 1000 lei , stau și mă întreb anul ăsta cât vor fi facturile?…probabil mult mai mari ca cele de anul trecut. Totuși sper ca pe viitor să se redreseze piața gazelor naturale și să aibă prețuri acceptabile pentru populație, altfel nu văd situația prea roz.
Nu pot să zic că în anii trecuți aveam facturi prea mici în perioada rece, dar totuși erau undeva până în 700 lei când era chiar foarte frig în perioadele alea cu temperaturi de -15,-20 de grade. Am impresia că gazul va fi un lux cât de curând dacă prețurile vor fi într-o continuă creștere, nu vă imaginați că cu celelalte surse de încălzire este mai ieftin.
Am văzut că e la modă acum cu panouri fotovoltaice, panouri solare doar că nici astea nu ne prea avantajează având în vedere prețurile pe care le au aceste instalații…dar oamenii sunt visători…tot așa s-au încântat și cu mașinile electrice…că e gratis încărcarea și etc…și acum când nu mai e gratis…parcă tot mai bunătatea și mai ieftină e mașina pe benzină sau motorină.
Ce să mai zic, aștept facturile…voi de când dați drumul la centrale ?
Eu am incalzire in sistem centralizat si de abia pe la sfarsitul lunii se am inteles ca vor incepe probele si mai apoi vor da drumul la caldura
Legat de panouri si de energie „verde” , prefer varianta clasica de energie pentru ca nu se renteaza panourile si nici investitia nu se amortizeaza vreodata
Da e adevărat că nu se amortizează sau dacă se amortizează se întâmplă în 20 de ani .
Plus că apar tot felul de probleme la aceste sisteme.
Adica nu tin panourile cat dureaza amortizarea lor! :))) Dar, nah, lumea e incantata de energia „gratis” ce prin Spania nu prea mai e ca si pe panouri s’a pus o taxa, taxa pe soare! 🙂
Da asta e că nu țin până se amortizează plus de asta mai se defectează alte componente care sunt destul de costisitoare.
18 -19 grade în casă e o temperatură OK. Stau la curte și cam asta este temperatura de confort iarna peste 18 grade și vara sub 24 (Datorită costurilor și pentru a nu simți un șoc prea mare atunci când ies prin curte, nu pentru că așa vrea UE).
Cât privește energia verde, nu ai cum să nu-ți amortizezi cheltuielile în cel mult 12 ani, dar ar fi și mai comod și mai ieftin de investit în astfel de sisteme dacă statul ar facilita statutul de ‘prosumator’, nu atât fiscal cât reducând birocrația.
Eu am plătit anul trecut 9000 lei pe energia electrică consumată, iar un sistem hibrid solar -eolian off-grid care să-mi satisfacă nevoia de energie electrică m-ar costa 65.000 lei (din care cam 37.000 lei partea de acumulare, care trebuie înlocuită odată la 7 ani). Dacă mi-ar fi ușor să vărs surplusul de energie în sistemul energetic și să-l accesez atunci când am mai mare nevoie de el, ar fi mai tentat să investesc 40.000 lei în producție pentru că investiția s-ar amortiza mult mai ușor …
Este adevărat că statul nu prea încurajează utilizarea energiei verzi, de asemenea cum ai spus și tu sistemele sunt destul de scumpe.
Eu daca nu am 20 de grade nu pot sta in casa cel puțin noaptea. Aici depinde și zona in care locuiești.
De exemplu la Brașov, zona de munte se simt puțin altfel 18 grade in casa .
În altă ordine de idei cu amortizarea investiției sunt puțin sceptic deoarece trebuie să mai punem la socoteală și componentele care se defectează sau care necesită înlocuire…și acestea la rândul lor sunt destul de scumpe.
Am un proiect in derulare de montare a unor asemenea panouri fotovoltaice in care voi investi doar daca vine statul cu partea aia a lui de bani, ca sa zic ca ar fi rentabil sa pun eu restul … si crede’ma ca am citit si studiat vreme lunga despre rentabilitatea formelor astora de productie de energie iar neajunsurile sunt mai multe decat beneficiile. Nu ma apuc acum sa ma intind pe aici cu povestile, dar la rezultatul asta am ajuns. 🙂
Este adevărat că beneficiile nu sunt atât de multe în comparație cu neajunsurile…cu toate astea oamenii sunt încântați de ideea asta de gratis , care de fapt nu e gratis.