Dacă stai la casă e imposibil să nu ai nevoie de un fierăstrău sau o drujbă. O alternativă la drujbele pe benzină sunt cele electrice care câștigă tot mai mult teren. Drujbele electrice sunt la fel de eficiente ca și cele pe benzină…un dezavantaj pe care îl văd eu este că nu o poți utiliza prea departe de casă deoarece trebuie conectată la o sursă de curent…doar cele mici am văzut că au acumulatori.
Eu am un fierăstrău electric Grunman cu șină de 35 cm, de vreo 2 ani și pot să zic că sunt foarte mulțumit de el. A tăiat foarte mule lemne de toate felurile fără nici o problemă. Lanțul nu se tocește atât timp cât are ulei însă în timp necesită ascuțire. Dar pentru cei care nu vor să se complice cu ascuțitul, pot achiziționa lanț nou…costă undeva la 37 de lei pentru modelul pe care îl am eu. Motorul are o putere de 2000W, destul de puternic să taie lemne groase. De asemenea acest fierăstrău este mult mai silențios decât drujba pe benzină… nivelul de zgomot este de de 112 dB. Lanțul se unge automat atât timp cât are ulei în compartimentul dedicat.
Eu am cumpărat aceste fierăstrău de la Dedeman, tot acolo se găsesc și diverse componente pentru el, cum ar fi lanț, șină, protecție lanț, dar și ulei pentru motoare în 4 timpi. În concluzia nu pot decât să vă recomand tuturor acest fierăstrău electric Grunman, atât modelul pe care îl am eu cât și pe celelalte modele mai mari. Din punctul meu de vedere își face foarte bine treaba și este fiabil.
Ce ziceți sunt aceste fierăstraie electrice o alternativă bună la drujbele pe benzină?
Văd că s-a „încetățenit” cuvântul „drujbă” pentru fierăstraiele de tăiat lemne. Slujba-i slujbă, drujba-i drujbă…
Nu știu cât de fiabile sunt cele electrice (mai ales dacă sunt produse în China) pentru că eu folosesc de mai bine de 25 de ani o „drujbă” Husqvarna 268. Am cumpărat-o atunci cu banii obținuți din vânzarea unui cal. Înainte de achiziție chiar foloseam o drujbă rusească, iar până la revoluție joagărul (pentru cei care nu știu, joagărul e un fierăstrău cu două mânere de care se trăgea în tandem!).
Pai in ziua de astăzi cam totul este produs in China din ce observ.
Am și joagăr…încă îl folosesc… fierăstrăul electric îl folosesc doar când am multe lemne de tăiat.
Cat de groase sunt lemnele pe care le poate taia?
Nu foarte groase având în vedere că are șină de 35 cm…dar dacă cineva are nevoie sa taie lemne cu diametru mare exista și modele cu șină mai lungă.
Eu am cumpărat acest model cu șină de 35 cm pentru că nu am nevoie unul mai mare.
Nu te gândi că poți să tai bușteni cu acest fierăstrău 😄
O sa măsor diametrul lemnelor pe care le-am tăiat ultima dată.
Da, prefer electrice dar dacă e cazul pun mâna si pe cea pe benzină.
Tata e fan fierăstraie electrice pentru că nu-s așa zgomotoase ca cele pe benzină. Ultima cumpărată e un Procraft Pka40Li cu acumulator. Era ceva mai ieftină când a cumpărat-o.