Telefoanele mobile ne oferă posibilitatea să ascundem anumit conținut de ochii curioșilor, de asemenea această funcție este utilă atunci când telefonul este pierdut sau furat…practic este un sef virtual la care nu poate avea acces nimeni.
Spațiul privat folosește autentificare de tip parolă, amprentă,model probabil pe unele modele și recunoaștere facială. Sistemul oferă astfel garanția că datele nu vor putea fi accesate neautorizat. Funcția se poate accesa din Setări, Parole și securitate. Aici ar trebui să găsiți ceva de genul Protecția confidențialității însă în funcție de modelul de telefon este posibil să fie sub altă denumire. Pe telefonul meu Xiaomi Redmi Note 11 Pro arată cam așa:
Aici îmi pot stoca fotografii, fișiere și note… acestea vor fi ascunse de celelalte fișiere și nu vor putea fi accesate decât dintr-o anumită secțiune și doar pe baza verificării identității.
Cei de la Google au și ei în teste un astfel de serviciu care cel mai probabil va fi activ odată cu lansarea sistemului de operare Android 15 în 2024. La fel și această funcționalitate va face cam același lucru doar că va fi puțin diferită de cele existente.
Serviciul va fi lansat sub numele de Private Space , acesta va crea un al doilea profil Android, iar acolo utilizatorii își pot stoca absolut orice inclusiv aplicații, însă trebuie să fie logați cu un cont Google. Spre exemplu utilizatorii ar putea să instaleze două aplicații WhatsApp cu profiluri diferite, sau alte aplicații de acest gen. Aplicația protejată nu va fi vizibilă decât dacă este accesat serviciul Private Space, de asemenea nici notificările nu vor fi vizibile. Totuși am înțeles că pot exista situații neplăcute dacă se va utiliza un singur cont Google, deoarece conținutul se va sincroniza.
Pe telefoanele Samsung există deja un serviciu similar care se numește Secure Folder. Însă eu aștept cu nerăbdare serviciul celor de la Google…pare destul de interesant.
Voi utilizați astfel de funcționalități pentru ascunderea conținutului? Eu le utilizez pentru ascunderea datelor sensibile.
Nu am nimic de ascuns asa ca nu am de ce sa imi parolez telefonul cu tot felul de coduri sau aplicatii
E vorba de date sensibile…spre exemplu eu am licențe, imagini cu documente cu caracter sensibil.
Oricum in ziua de astazi nu e nici o greutate pentru unii sa sparga coduri , parole pentru a accesa date importante , poze si tot felul de chestiuni
foloseam la un moment dat pe samsung insa am renuntat, dar cum spui si tu avand unele chestii super private cred ca e foarte utila functia
Este utilă. Eu mi-am dus telefonul la reparat și mi-au cerut parola telefonului. Având aceste funcții despre care spui puteam să securizez note, foto și documente.
De ce as ascunde ceva, cand whatsapp-ul si messenger-ul sunt vizualizate de servicii fara ca noi sa stim 🙂 Shhht…
E vorba sa ascunzi de ochii curioșilor nu de autorități.