Știați că persoanele care fac acțiuni repetitive și oarecum ilogice suferă de fapt de tulburări obsesiv-compulsive? De exemplu cei care verifică de mai multe ori dacă au încuiat ușa, mașina, cei care verifică dacă au oprit apa, gazul sau au stins lumina de mai multe ori, cică de fapt suferă de aceste tulburări. Sunt sigur că tuturor li s-a întâmplat măcar odată să încheie ușa și după să se întoarcă să verice dacă sigur e încuiată.
Și mie mi se întâmplă câteodată să verific după ce am făcut o acțiune,pur și simplu fac asta fără să vreau , dar cică aceste acțiuni sunt incontrolabile, pur și simplu le faci fără să vrei, sau fără să aibă vreo logică pur și simplu intervine sentimentul ăla de nesiguranță sau nu știu cum să îl numesc.
Cauzele nu sunt cunoscute, însă ne pot afecta viața, plus că sunt o pierdere de timp, mai ales când oamenii fac aceste acțiuni excesiv. Evident sunt mai multe obsesii si compulsii care pot afecta calitatea vieții. Obsesiile cum ar fi perfecționismul, rănirea accidentală, contaminarea sau compulsii de genul : verificarea excesivă, numărătoarea obiectelor, curățenia, spălarea s.a.m.d.
Și da e adevărat că aceste acțiuni pot afecta viața, mai ales a celor care au mai multe tulburări obsesiv-compulsive , că na dacă stai să verifici de câteva ori ușile , dacă ai oprit apa, dacă ai stins luminile , dacă ai închis geamurile, dacă faci curățenie excesiv…toate astea mănâncă timp, sunt inutile și provoacă stres. De asemenea aceste tulburări îți pot crea probleme la locul de muncă.
Conform studiilor, aceste tulburări pot apărea la orice vârstă inclusiv la copii și cum spuneam mai sus sunt incontrolabile, însă cică pot fi tratate cu medicamente antidepresive dar și cu terapie care ar fi mai eficientă.
Evident acum nu trebuie să mergi la psiholog dacă verifici ușile de două ori sau mai știu eu ce. La psiholog probabil merg persoanele care au aceste tulburări destul de accentuate și care chiar necesită tratament. Dar na și psihologii trebuie să trăiască cumva nu ?… bănuiesc că aceste terapii nu sunt tocmai ieftine și probabil sunt și de lungă durată, mai ales dacă arăți că ai bani.
Vouă vi se întâmplă uneori să faceți asemenea acțiuni incontrolabile, sau să aveți anumite obsesii?… dacă da care sunt acestea?
Sunt mai multi oameni cu probleme in prezent decat ne-am putea imagina. Spre exemplu, daca s-ar recunoaste pe plan mondial gelozia ca boala psihica…
Clar și gelozia este o boală grea de fapt este o tulburare, care are urmări nu tocmai plăcute.