Experiența cu programul Generația Tech

Anul trecut pe la sfârșitul lui august vă povesteam că m-am înscris la cursul de Web Development la Generația Tech. Nu are rost să vă mai povestesc cine sunt ei , eventual o să vă las link către articolul respectiv în care am vorbit mai multe despre ei.

În acest articol vreau să vă spun cum au decurs lucrurile, ce am învățat și cum am interacționat cu cei de acolo. Cursul s-a sfârșit pe data de 18 Decembrie însă abia acum m-am hotărât să scriu… niciodată nu e prea târziu.

S-a desfășurat pe o perioadă de 16 săptămâni , în tot acest timp am învățat noțiuni de HTML, PHP, Bootstrap, CSS…iar spre sfârșit am învățat multe chestii interesante despre WordPress și funcționalități ale lui… pe unele sincer nu le cunoaștem…cu toate că îl folosesc de prin 2006.

Cursurile au fost strucrate foarte bine, pe module, fiecare modul având și un workout, o temă care trebuia rezolvată de preferat săptămânal, altfel destul de greu să se poată ține pasul. Întâlnirile cu mentorii au fost săptămânale timp de 2 ore. În tot acest timp se discutau diferite subiecte dar, se rezolva și workout-ul anterior. Temele săptămânale trebuiau arhivate și încărcate pe platforma lor unde fiecare utilizator avea cont. Astfel stafful putea avea o evidență despre fiecare utilizator. În fiecare săptămână după întâlnirea cu mentorul se debloca un modul nou.

Tot în platformă am găsit pe lângă module, multe alte informații utile, inclusiv întâlnirile săptămânale erau înregistrate astfel încât cei care nu puteau participat la curs sau cei care aveau nedumeriri să le poată revedea. Fiecare modul trebuia parcurs și finalizat pentru a putea rezolva workout-urile. Modulele conțineau atât materiale video create de dezvoltatorii proiectului, cât și materiale de pe YouTube.

Întâlnirile săptămânale au avut loc prin intermediul aplicației Zoom, însă comunitatea are și un canal pe Discord unde participanții erau foarte activi. Practic pe Discord ne puteam ajuta între noi, însă la discuții erau activi și mentorii care interveneau în unele situații. Dacă un utilizator își ajuta colegii primea puncte de activitate, acestea erau oferite de către cei din staff sau de către utilizatori între ei. Aceste puncte de activitate creșteau șansele pentru etapa de angajabilitate…cu cât mai multe cu atât mai bine… firește se primeau puncte de activitate și pentru prezența la întâlnirile săptămânale.

Organizatorii au pus la dispoziție și o locație în Brașov unde participanții se puteau întâlni fizic, tot acolo au avut loc și diferite evenimente. Din păcate timpul nu mi-a permis să mă întâlnesc fizic cu colegii…poate pe viitor.

Pe parcursul cursului au fost trei teste, scopul lor fiind acela să scoată în evidență nivelul de cunoștințe acumulate până la momentul respectiv. La început, în platformă fiecare utilizator a început cu 3 vieți… dacă la teste punctajul era sub 50 de puncte se pierdea o viață. La 3 vieți peridute utilizatorul era scos din program, dar avea în continuare acces la cursuri. Aceste vieți au fost de asemenea și ele importante pentru etapa de angajabilitate…doar cei care terminau cursul cu 3 vieți puteau fi selectați mai departe.

Ce să zic, mi-a plăcut mult comunitatea, am învățat mult lucruri noi…tocmai din acest motiv m-am înscris și la cursul de Web Development intermediar cu toate că aș fi putut să mă înscriu de la început, însă am vrut să încep cu începutul. Chiar dacă cursul se va organiza în alt oraș, cei care sunt în comunitate și au finalizat un curs anterior se pot înscrie chiar dacă nu au reședința în orașul în care se organizează, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții. Chestia asta este foarte tare pentru că nu trebuie să aștept până se va mai organiza în Brașov altă serie.

Per total experiența din comunitatea Generația Tech sau Digital Nation a fost una interesantă. Totul a fost realizat la cel mai înalt nivel spre deosebire de alte cursuri de genul care nu prea m-au încântat. Deși puteam să particip și la modulul de angajabilitate pentru că am obținut punctaje peste 90 la teste , am preferat sa mai finalizez și alte cursuri de la ei cum ar fi Web Development intermediar și Javascript.

Cursurile sunt total gratuite, pentru că sunt finanțate de multe companii din domeniul IT dar și de primăriile orașelor unde se organizează. Participarea la programul Generația Tech din punctul meu de vedere nu a fost o prindere de timp, trebuie doar voință. Este genul de comunitate care îți deschide noi orizonturi în lumea IT și îți oferă șansa să te angajezi în domeniu… practic asta urmăresc și companiile care investesc… să îi recruteze pe cei mai buni.

Diferența între Generația Tech și alte cursuri de programare este că te lasă să lucrezi singur, să îți bați capul, să cauți soluții… practic asta m-am ajutat să înțeleg unele lucruri.

Pe la alte cursuri la care am participat în trecut, cursanții copiau efectiv linii de cod după cel care prezenta lecția, fără să înțeleagă ceea ce fac…erau absolut inutile, cel puțin pentru mine. Scopul lor era să îi convingă pe participanți să plătească cursuri mai avansate care costau între 2500 și 4000 de euro.

Acum dacă tot i-am lăudat, haideți să vă spun și ceva ce nu le-a plăcut oamenilor. Pe mine nu m-am deranjat, însă am observat că acest lucru a impactat oare-cum participanții…din acest motiv multi dintre ei au renunțat pe parcurs, cred eu. Este vorba de complexitatea temelor…unele mi s-au părut mult prea dificile pentru un curs de începători. Persoanele care nu au mai cochetat deloc cu acest domeniu au întâmpinat dificultăți la rezolvarea lor și probabil s-au lăsat păgubași. Însă prin complexitatea temelor, au putut să trieze cursanții… într-un final au rămas doar cei care și-au dat silința și au avut voință.

Ce să mai zic, aștept cu nerăbdare să înceapă următoarea serie și să învăț lucruri noi. Am observat că unii visează cu ochii deschiși și au impresia că după 3 luni devin programatori și se pot descurca pe cont propriu, însă este mult de muncă până să ajungă la acest nivel.

Pentru cei interesați aveți în acest articol link-uri către site-urile oficiale. Acolo puteți afla multe detalii despre acest program.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x