Acum putem raporta conținutul fals care are rol de a dezinforma sau manipula de pe rețelele de socializare cu ajutorul platformei #nofake care a fost lansată vineri 17 mai.
Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/
Se poate raporta conținut de pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram, TikTok dar și de pe platforma YouTube sau motorul de căutare Google.
Dar haideți să vedem și care este scopul principal al platformei…citez de pe site-ul oficial.
În contextul anului 2024, care cuprinde alegeri pentru toate tipurile de funcții alese democratic, platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru preluarea cererilor de analiză referitoare la distribuirea de conținut audio-video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice sau în cadrul unor campanii de dezinformare și propagandă cu potențial impact asupra integrității alegerilor democratice.
Dacă accesați platforma o să găsiți acolo mai multe informații despre cum puteți identifica conținutul fals din mediul online…nu are rost să mai intru în detalii pentru că asta ar însemna ca articolul să fie unul destul de lung.
Voi ce credeți, este utilă această platformă? Sau doar s-au mai cheltuit niște bani aiurea?
Nu știu ce să zic. Practic tu le trimit lor link-ul cu conținutul neadecvat / fake , iar ei trebuie să trimită mai departe o sesizare de ștergere a conținutului.
Pare cam așa treaba… Nu mai raportezi direct la platforma unde este conținutul, ci la statul roman, iar ei fac demersuri mai departe.