Nu cred că este cineva care să nu îndrăgească iepurii,dar dacă vreți unul ca animal de companie trebuie să știți câteva lucrui despre ei înainte să îi cumpărați. Mai ales trebuie să știți că sunt mult mai pretențioși decât un câine sau o pisică,plus de asta nu trebuie să vă așteptați ca iepurele să se comporte ca un câine sau o pisică,ei sunt foarte sperioși. În altă ordine de idei trebuie să știți că dacă cumpărați un singur exemplar,acesta va fi oarecum stresat și nefericit, iar speranța de viață va fi mult mai mică.
Trebuie neapărat să îi asigurați un spațiu unde să alerge,dacă îl țineți doar în cușcă, la fel speranța de viață scade. La capitolul hrană trebuie să le asigurați fân la discreție ca să își poată tocii dinții, în special iepurii manâncă hrană uscată.
Dacă citiți acest articol pâna la capăt o să aflați ce hrană le dau eu la iepurii mei, dețin trei exemplare din rasa cap de leu, o rasă aparent nouă. Iepurii din aceasă rasă nu cresc foarte mari și sunt perfecți mai ales pentru copii, dar nu numai, oricine îi poate crește. La mine este mai simplu să îi cresc deoarece locuiesc la casă și au foarte mult spațiu pentru joacă, dar se pot acomoda perfect și la apartament.
Dacă dețineți mai multe exemplare trebuie să țineți cont de sexul acestora, dacă nu vă pricepeți îi puteți duce la un cabinet veterinar. Dacă aveți exemplarele de a celași sex nu este nici o problemă, însă dacă sunt mascul și femelă trebuie să îi separați, deoarece dela 4 luni încep să se împerecheze. O altă variantă mai simplă este să sterilizați masculul, se sterilizează începând cu vârsta de 4 luni și costă între 150 și 250 lei, depinde de clinica pe care o alegeți.
Trebuie să precizez ca iepurii se înmulțesc de foarte multe ori pe an indiferent de rasă, sfatul meu ca să nu aveți neplăceri până la sterilizare să îi țineți separat, mai ales după ce au depășit vârsta de 3 luni.
Eu dețin două femele și un mascul, mai am o lună până când voi steriliza masculul, până atunci îi țin separați. Ca și hrană le dau fân și lucernă dar și cereale care conțin vitamine necesare pentru o creștere corespunzătoare . Îi țin în cuști speciale pentru rozătoare, pe care le puteți găsi pe internet sau în magazinele de specialitate. Ca așternut folosesc talaș, am încercat și cu peleți speciali, dar după parerea mea talașul este mult mai bun și mai ușor de curățat.
Când vine vorba de hrană trebuie să știți că nu treuie să le dați mâncare care să îi baloneze de exemplu: salată,varză,conopidă sau fructe. De asemnea foarte important este să nu le dați niciodată iarbă udă, sau orice altceva care să fie ud, deoarece li se blochează sistemul digestiv și mor. Legumele lor preferate sunt morcovii, care nu trebuie să le lipsească. În poza de mai jos vă prezint ce le dau eu de mâncare, sunt cereale dar si batoane cu semințe care se agață de cușcă si care le plac foarte mult. Produsle din imaginea de ma josle găsiți cam în toate magazinele de specialitate dar și în hypermaket-uri, la raioanele dedicate animalelor.
La medic nu trebuie să îi duceți dacă nu prezintă simptome cum ar fi lipsa apetitului sau scaune moi cu sânge. Iepurii în general nu se deparazitează, mai ales dacă nu părăsesc perimetrul locuinței, în cazul în care aveți multe exemplare este recomandat să le faceți deparazitare internă.
La capitolul jucării cum am spus și mai sus nu trebuie să vă așteptați că ei se vor juca precum câinii și pisicile, deci in concluzie nu au nevoie de jucării. Iepurii se joacă doar dacă sunt mai mulți, deci dacă aveți un singur exemplar îi puteți face o surpriză și să îi aduceți un partener de joacă, astfel va fi mai puțin stresat și o să vă puteți bucura de ei o perioadă mult mai lungă. Dacă aveți întrebări legate de iepuri vă stau la dispoziție, îmi puteți lăsa comentarii la acest articol și voi răspunde promt.