Cum să ne ferim de phishing și scam

În ultimă vreme s-au tot înmulțit aceste tentative de phishing și scam, ambele având scopuri comune de a colecta sau de a dura anumite date de la utilizatori. Fie prin mesaje text,email sau anumite pagini web dar se poate să ne lovim de aceste tentative și pe rețelele de socializare.

Sursa foto: it.miami.edu

Cu siguranță nu cred că este careva care nu a primit mesaje dubioase, sau email-uri prin care sunt îndrumați să acceseze anumite linkuri sau să instaleze anumite aplicații. Aceste link-uri nu trebuie accesate sub nici o formă deoarece pot fura cu ușurință datele noastre inclusiv datele bancare…deci nu dați curs la mesaje de la necunoscuți indiferent cat de tentate sunt…nu o să câștigați nici un premiu promis, absolut nimic, nici nu sunt clipuri cu voi sau cei cunoscuți în ipostaze compromițătoare și nici nu va cere nimeni datele personale în online.

De asemenea nu dați curs mesajelor sau email-urilor venite de la instituțiile bancare indiferent cat de credibile sunt…mai bine sunați la bancă și vă interesați în caz că este o problemă. Niciodată instituțiile nu vor cere date personale pe mail sau în mesaje sau telefonic…de asemenea nu divulgați informații personale niciunei persoane indiferent de cine pretinde că este.

Va puteți proteja împotriva siturilor dăunătoare folosind aplicații antivirus care oferă astfel de protecții am tot discutat pe aici despre aplicații antivirus.

În general paginile de tip SCAM sunt aproape identice cu siturile originale deci cam greu să vă dați seama singuri, mai ales dacă nu sunteți utilizatori avansați. Dar primul lucru care trebuie să vă sară în ochi este linkul și dau un exemplu brd.ro dacă linkul este altul br-d.ro sau brde.ro atunci clar este o pagină falsă și nu trebuie accesată sub nici o formă. Pe de altă parte puteți verifica certicatul SSL al site-ului, așa va puteți da seama dacă sunteți pe pagina adevărată.

De asemenea trebuie să evitați să instalați aplicații din surse necunoscute, dar și din sursele cunoscute pot fi periculoase, dacă aplicațiile sunt în Google Play sau Apple Store sau Windows Store nu înseamnă că nu prezintă un pericol. În general aceste companii securizează foarte bine aplicațiile însă sunt anumite tipuri de aplicații malware care nu pot fi detectate de programele antivirus la momentul respectiv. și pe rețelele de socializare apar tot felul de mesaje unde utilizatorii sunt menționați sau primesc mesaje directe, însă nici măcar din curiozitate deoarece scopul lor este să fure datele utilizatorilor.

Șii pe rețelele de socializare apar tot felul de mesaje unde utilizatorii sunt menționați sau primesc mesaje directe, însă nici măcar din curiozitate nu trebuie accesate, deoarece scopul lor este să fure datele utilizatorilor.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Blogul lui Ștefan
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.